Starten met trainen in je home gym, hoe?! Start met functioneel trainen!
Wat is functional training?
Functional training is een vorm van trainen die ervoor bedoeld is om functionele bewegingen die men in het dagelijks leven vaak doet een stukje beter uit te voeren. Een voorbeeld van dergelijke functionele bewegingen zijn bijvoorbeeld een kind tillen vanaf de grond of het oplopen van de trap op je werk of thuis.
Deze vorm van training is relatief “nieuw” in de fitnesswereld en is eigenlijk een beetje afgeleid van fysiotherapie, waarbij revaliderende mensen bewegingen trainen die zij in hun dagelijkse leefstijl gebruiken. Dit uiteindelijk met het doel ‘’herstel’’ in het achterhoofd. Functional training in de fitnesswereld is wat dat betreft vrijwel hetzelfde, aangezien je door middel van verschillende oefeningen je je lichaam zo goed als mogelijk probeert voor te bereiden op de dagelijkse bewegingen die je maakt.
Wat zijn de voordelen van functional training?
Door middel van functional training wordt je hele lichaam op allerlei verschillende manier aan het werk gezet. Functional training helpt hiermee het voorkomen van disbalans in het lichaam, wat bij andere vormen van fitness eventueel wel zou op kunnen treden. Bij disbalans zijn bepaalde spieren of spiergroepen namelijk beter getraind dan andere spieren of spiergroepen. Je spieren kunnen in dit geval verkeerd of niet gelijk belast worden wat sneller kan leiden tot blessures. Met de hulp van functional fitness is dit in veel gevallen te voorkomen.
Naast het voorkomen van disbalans zorgt functional training ook voor een goede houding. De focus ligt vaak op het trainen van de core. De houding tijdens de oefeningen moet goed zijn en doordat de core hierbij ook getraind wordt zorgt dit voor betere mobiliteit bij de bewegingen in het dagelijks leven. Ook zorgt functional fitness er ook voor dat je je als persoon fitter voelt. Functional training richt zich namelijk op balans, lenigheid, conditie en kracht. De dagelijkse bewegingen die al eerder genoemd zijn zoals de trap oplopen of het oppakken van je kind zullen door middel van functional training een stuk makkelijker gaan. Door het doen van oefeningen zul je een groot verschil merken ten opzichte van de situatie die het was voor dat je begon met functional training.
Wat train je?
Zoals eerder benoemd wordt er bij functional training aandacht besteed aan dagelijkse bewegingen waarbij meerdere spieren en gewrichten betrokken zijn (zoals bijv. een deadlift). Er wordt in ketens getraind, niet elk 1 spiergroep (zoals bijv. een biceps curl) wordt geactiveerd.
Door middel van functional training worden deze ketens getraind en zorgt het voor meer kracht, behendigheid en mobiliteit. Ook draagt het zoals er eerder geconstateerd werd ook bij aan een verbeterde houding. Dit wordt vervolgens weer vrij vertaald naar de bewegingen die je in dagelijks leven doet.
Wat te doen en wat niet te doen?
Het is bij functional training belangrijk om te weten wat te doen, maar ook vooral wat niet te doen. Dit kan blessures voorkomen en zorgt ervoor dat je resultaten het snelste merkt.
Wat wel te doen
Doordat je in het dagelijks leven ook bij bewegingen meerdere spieren en spiergroepen tegelijk gebruikt is het belangrijk dat je dit ook doet bij functional training. Het is dus de bedoeling dat de focus niet ligt op een specifieke spiergroep, maar dat het hele lichaam getraind wordt. Push presses, deadlifts en squats zijn bijvoorbeeld goede oefeningen die direct het hele lichaam meenemen en zich dus niet focussen op een specifieke spiergroep.
Wat niet te doen
Ga niet direct aan de slag zonder research te doen. Bepaal je doelstelling, zoek de juiste oefeningen en bekijk of je materialen moet aanschaffen om deze oefeningen te kunnen uitvoeren. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je precies moet doen. Kom je er niet uit of twijfel je aan je houding en/of correcte uitvoering? Vraag om hulp bij een Personal trainer of coach. Zonder de juiste uitvoering of een slechte houding loop je sneller aan tegen blessures en loopt je voortgang minder snel dan wanneer de oefeningen in de juiste houding en aantal keren uitgeoefend worden. Uiteindelijk wil je namelijk dat bewegingen in het dagelijks leven makkelijker gaan en wil je niet tegen meer pijn/moeite of blessures aanlopen.
Twijfel je nog om te starten?
RXDGear kan je het juiste advies geven en helpen met een correcte, sportieve start! Samen bekijken we de oefeningen welke voor jou functioneel zijn, welke gym equipment daarbij past en hoe we dit in jouw home gym kunnen inrichten.
Let’s start!